THE MAKING OF…

 Digitalna prošlost i sadašnjost
Regionalna konferencija o TV serijama
online 27. i 28. maja 2021.

Regionalna konferencija o TV serijama THE MAKING OF… Digitalna prošlost i sadašnjost održava se 27. i 28. maja 2021. godine, u online formatu (Zoom, YouTube i Facebook live).

Konferenciju organizuje Fakultet dramskih umetnosti (Beograd, Republika Srbija) u saradnji sa Akademijom scenskih umjetnosti (Sarajevo, Bosna i Hercegovina), Akademijom dramske umjetnosti (Zagreb, Republika Hrvatska) i Ministarstvom obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

THE MAKING OF je usmeren ka pitanjima savremene kulture i medija, koji su u ovom trenutku obeleženi brojnim serijalnim strukturama, umnožavanjem igranih sadržaja koji se razvijaju u nastavcima, digitalizacijom TV serija kao zajedničkog kulturnog nasleđa i velikim izborom novih kvalitetnih TV serija kada su u pitanju formati, žanrovski okviri i tematika. Skup je dragocena prilika da se razgovara o kreativnim, edukativnim, teorijskim i novomedijskim tokovima TV serija, koje su danas najrasprostranjeniji i najdinamičniji segment umetnosti i medija.

 

THE MAKING OF…
Digitalna prošlost i sadašnjost

Teme konferencije kreću se od regionalnih koprodukcija TV serija, njihovih stilskih i žanrovskih trendova, popularizacije i distribucije, tranzicione i novomedijske pozicije televizije u regionu, do definisanja zajedničke edukativne mreže o TV serijama (idejnog koncepta i strateškog projekta) i analize TV serija kao kolektivnog kulturnog nasleđa koje se danas aktuelizuje kroz savremene trendove njihove digitalizacije.

Polazeći od regionalno umrežene koprodukcione sadašnjosti i zajedničke audio-vizuelne prošlosti, 30 učesnika iz četiri zemlje (Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Turska) predstaviće TV serije kroz dobrosusedske veze, uticaje i obrasce, ukazujući na sličnosti i razlike ideja i sadržaja. THE MAKING OFu ovom pravcu jasno teži da unapredi i izgradi razgovor o televizijskim i novomedijskim serijama, ne samo iz domena kreativne prakse, inovativne edukacije i kritičko-teorijske analize, već i potencijala za pokretanje važnih društvenih pitanja u Jugoistočnoj Evropi ‒ od istorijskog pregleda i reprezentacije prošlosti u TV serijama do predstavljanja njihovih novih razvojnih praksi, fenomena i strategija.

THE MAKING OFpredstavlja regionalnu produkciju TV serija kao dela evropskog identiteta, kulture i medija, na toj osnovi oblikujući nacrt strateških dokumenata za razvoj saradnje zemalja u regionu u oblasti edukacije, popularizacije i koprodukcije TV serija. Skup je namenjen zainteresovanoj publici regionalnih serija, istraživačima, profesionalcima i studentima iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Razmena njihovih znanja o kreiranju, analizi i digitalizaciji TV serija stvara novu TV publiku, publiku svestrano okrenutu klasičnim i digitalnim kanalima komunikacije, prezentacije i edukacije.

 

THE MAKING OF…
Regionalna edukativna mreža o TV serijama

UČESTVUJU:

Fakultet dramskih umetnosti (Beograd, Republika Srbija)
Akademija scenskih umjetnosti (Sarajevo, Bosna i Hercegovina)
Akademija dramske umjetnosti (Zagreb, Republika Hrvatska)

THE MAKING OF Regionalna edukativna mreža o TV serijama osmišljena je kao prostor za razmenu iskustava u oblasti edukacije o savremenom audio-vizuelnom stvaralaštvu, televizijskim i novomedijskim serijama. Regionalnim umrežavanjem, razmenom novih uvida, kao i unapređenjem znanja profesora, saradnika i studenata, otvara se prostor za uspostavljanje jače veze akreditovanih visokoškolskih ustanova, odnosno Akademije scenskih umjetnosti (Sarajevo, BiH), Akademije dramske umjetnosti (Zagreb, HR) i Fakulteta dramskih umetnosti (Beograd, SRB). Ovaj skup može se posmatrati i kao polazna tačka za planiranje daljeg udruživanja naših projekata i razvojne mobilnosti, te uspostavljanje regionalne infrastrukturne edukativne mreže u domenu kreiranja igranih serijskih programa.

Cilj konferencije THE MAKING OF i dugoročne saradnje naših fakulteta je označavanje polja u kom se u tri zemlje regiona (Republika Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Republika Srbija) pružaju kreativno-praktične veštine i teorijska znanja iz oblasti TV serija – od ideje do distribucije, od klasičnog do digitalnog okruženja. Prateći inovativne promene u savremenim serijama s jedne strane, a EU i svetske standarde s druge strane, otvara se mogućnost za razvoj edukativnog programa usmerenog ka usavršavanju profesionalaca u ovoj oblasti (autora, kreatora, scenarista, reditelja i izvršnih producenata). Takođe, ova regionalna edukativna mreža o TV serijama podstiče mobilnost profesora i studenata na prostoru Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, razvijaju se njihovi produkcioni, materijalni i edukativni resursi, kao i direktna saradnja i stvaranje regionalnih veza sa profesorima, (ko)producentima, institucijama kulture, fondovima i festivalima.